Många hundägare, särskilt nya, kanske inte vet hur deras hund faktiskt mår när den är ensam hemma. Hundar är extremt sociala djur och knyter starka band till sina ägare. Även om din hund verkar lugn när du kommer hem, betyder det inte nödvändigtvis att den har haft det bra. Ensamhet kan orsaka både oro och stress hos hundar, vilket ibland kan vara svårt att upptäcka.
Tecken på stress hos hundar när de är ensamma
När hundar är ensamma kan de utveckla separationsproblem, vilket är vanligare än många tror. Enligt studier lider mellan 15 och 20 procent av alla hundar av separationsrelaterade problem. Vanliga tecken på detta är att hunden:
- Skäller eller gnyr
- Kissar eller bajsar inomhus
- Förstör saker i hemmet
Men det finns även mer subtila symptom som kan vara svårare att upptäcka, som hyperventilering eller att hunden dreglar mer än vanligt.
Risker med att lämna hunden ensam i bilen
En annan viktig aspekt av att lämna hunden ensam är riskerna, särskilt om hunden lämnas ensam i en bil. Temperaturen i en bil kan snabbt bli farligt hög eller låg, vilket kan skada hundens hälsa. Många tänker att det bara gäller långa stunder, men även korta perioder kan vara riskfyllda på grund av snabba temperaturväxlingar.
Hur länge kan man lämna hunden ensam enligt lag?
Enligt svensk lag får en hund inte lämnas ensam längre än sex timmar. Hundar får inte lämnas om de visar tecken på att må dåligt när de är ensamma (det har faktiskt jag varit med att påverka när föreskriften skrevs). Det är viktigt att tänka på detta när du planerar din dag eller överväger hunddagis som ett alternativ för att undvika att din hund lämnas ensam för länge.
Vad kan du göra för att förebygga separationsproblem hos din hund?
Att förhindra separationsproblem kräver tid och tålamod. Här är några tips:
- Träna ensamhet successivt: Börja med att lämna din hund ensam under kortare perioder och öka gradvis tiden.
- Använd aktiveringsleksaker: Ge din hund något att sysselsätta sig med när du inte är hemma, till exempel en Kong fylld med godis.
- Aldrig ”cry it out”: Om din hund gnyr eller flämtar, eller visar andra tecken på stress har träningen gått för fort fram.
Vad kan du göra om din hund redan visar tecken på separationsproblem?
Om din hund redan har utvecklat separationsproblem kan det vara bra att kontakta en etolog eller hundinstruktör. De kan hjälpa dig att identifiera specifika problem och ge råd om hur du kan hjälpa din hund att må bättre.
Gillade du det här inlägget?
Prenumerera på mitt nyhetsbrev! I det får du exklusivt gratismaterial, information om nya kurser före alla andra och länkar till ny hundforskning.
Dela jättegärna mitt inlägg i dina sociala kanaler för att sprida kunskapen. Tagga mig så jag kan tacka dig när du delar! Det är supervärdefullt för mig.
Behöver du hjälp med din hund? Sök hjälp av en person med gedigen utbildning. Du hittar sådana personer via Sveriges Hundföretagare och Sveriges Akademiska Etologer.