Det är inte fegt att undvika

Att undvika problematiska situationer är inte ett tecken på svaghet, utan snarare ett bevis på din omtanke och förståelse för din hunds behov. Tänk på att övning ger färdighet – även i sådant vi inte vill att våra hundar blir ”bra” på. Om din hund i 9 av 10 fall utsätts för tighta och stressiga hundmöten och bara 1 av 10 gånger får till ett bra möte, ja, då blir hen ju bättre på att hantera de förstnämnda situationerna, och det vill vi undvika.

hundar som visar vad många kallar problembeteende

Unghundsperioden

Under unghundsperioden, en tid då din hund utforskar och utvecklas, dyker det ofta upp mer ”knas” än annars. Därför är det extra viktigt att minimera ”provocerande” intryck under den här tiden. Unghundar är mer benägna att reagera på omvärlden och testa vad som fungerar, vilket gör det viktigt att skydda dem från överväldigande situationer. Genom att undvika triggers och fokusera på positiva upplevelser och gradvis inlärning, kan vi hjälpa vår unga hund att utvecklas på ett balanserat sätt.

Hantera katter och hundar

Vissa problem kan vi faktiskt undvika för alltid om vi vill, medan andra måste vi hantera förr eller senare. Vi kan till exempel inte undvika hantering hela livet, men vi kan undvika oplanerad hantering i stor utsträckning.

Om din innekatt attackerar hundar kan vi faktiskt undvika att ta hem hundar under hela kattens livstid. Det handlar om att skapa en trygg och stressfri miljö oavsett om det gäller katt eller hund (eller något annat djur), och ibland innebär det att man helt enkelt undviker specifika situationer som kan leda till problem.

en hund som smyger bakom en katt

Orka träna hund

Ingen orkar vara en perfekt djurtränare hela tiden, och det är helt okej. Det finns ingen skam i att undvika triggers tills du känner dig redo att vara strukturerad, planerad och alert. Det är viktigare att ta hand om dig själv först, så att du sedan kan vara den tränare och vårdgivare din hund behöver. Prioritera lite self-care så att du kan ta hand om andra på bästa sätt.

Genom att tänka på hur du kan undvika att sätta din hund i situationer där hen kommer att öva på ”problembeteenden,” minskar vi risken för att dessa problem ökar och att din hund mår dåligt. Detta gäller särskilt om vi har konstaterat att problembeteendet är något som din hund verkligen far illa av. Är det bara något du inte gillar, kanske du får tänka om och anpassa dina förväntningar.

Heja dig!

Och du, heja dig! Du som tillrättalägger vardagen för din hund, som ser saker ur din hunds perspektiv och som ger hen möjligheten att lyckas. Din insats är ovärderlig och gör en stor skillnad för din fyrbenta väns välmående och lycka. 😊

Snabba Tips för Att Undvika Problematiska Situationer:

  1. Planera Promenaderna: Välj tider och platser där du vet att ni kommer att stöta på färre triggers, som andra hundar eller höga ljud.
  2. Skapa en Trygg Zon Hemma: Se till att din hund har en plats där hen kan dra sig tillbaka och känna sig trygg, speciellt under stressiga situationer som åskväder eller fyrverkerier.
  3. Locka hunden: Om till exempel ett hundmöte verkar bli för svårt, locka iväg hunden åt sidan och sprid ut lite godsaker i gräset tills mötet passerat.
  4. Öva på att försvara: Det kan kännas jobbigt att be sin kompis lämna hunden hemma för att skydda din katts välmående. Om du prov-pratar samtalet med dig själv eller någon du litar på kan det kännas lite lättare att ta snacket när det behövs.

Kom ihåg att din och din hunds välmående alltid ska komma först. Genom att vara uppmärksam och planera noggrant, ger du din hund de bästa förutsättningarna för ett lyckligt och harmoniskt liv.

Gillade du det här inlägget?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev! I det får du exklusivt gratismaterial, information om nya kurser före alla andra och länkar till ny hundforskning.

Dela jättegärna mitt inlägg i dina sociala kanaler för att sprida kunskapen. Tagga mig så jag kan tacka dig när du delar! Det är supervärdefullt för mig.

Behöver du hjälp med din hund? Sök hjälp av en person med gedigen utbildning. Du hittar sådana personer via Sveriges Hundföretagare och Sveriges Akademiska Etologer.

loggor sveriges hundföretagare och sveriges akademiska etologer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait