Hjälp varandra med hundmöten

Att hantera hundmöten kan vara en utmaning för många hundägare, särskilt när hunden är rädd eller osäker. Här följer några praktiska tips som kan hjälpa till att göra hundmöten smidigare och mer positiva för både hundar och deras ägare.

Highlights

  • Belöna lugna beteenden för att bygga positiva erfarenheter under hundmöten.
  • Undvik stirrande för att minska risken för utfall.
  • Ta ut avstånd och belöna lugna beteenden när du tränar på hundmöten.

Avstånd

Ett vanligt och bra råd för att underlätta hundmöten är att gå i en båge när ni närmar er en annan hund. Detta ger hundarna mer utrymme att observera varandra på avstånd, vilket minskar stress och risken för utfall. I den bästa av världar lyckas du ta dig så pass långt ut att din hund kan titta, sniffa och gå vidare på ett lugnt sätt. Hundägare med rädda hundar kommer att uppskatta det enormt om även du med en icke-rädd hund går ut lite åt sidan. Genom att visa hänsyn skapar vi en tryggare miljö för alla hundar och deras ägare.

Ta med belöning

Att belöna din hund för lugna och fina beteenden under hundmöten är en nyckel till framgång. Oavsett om ni skvallertränar, använder BAT-metoden eller kör pattern games, så är belöning en central del i att bygga positiva erfarenheter. Om din hund har en tendens att hyperfokusera på dig och missa andra hundar kan det vara en god idé att belöna beteenden som sker bort från dig, som att titta på den andra hunden. Men det är också bra att kunna distrahera hunden vid behov om mötet blir för intensivt och att kunna belöna att hunden hänger med dig. Kom ihåg att belöningar inte bara behöver vara mat, det kan även vara lek eller något annat din hund uppskattar.

Undvik stirrande

Genom att distrahera eller på andra sätt bryta stirrande hos din hund hjälper du både den mötande hunden och din egen. De flesta hundar uppfattar stirrande som hotfullt och det kan trigga utfall. Hundar som är rädda för andra hundar blir ofta mer rädda ju större fokus de har på hundmötet, vilket gör mötet intensivare och ökar risken för en negativ reaktion både nu och i framtida situationer.

Slakt koppel

Om det är möjligt, låt kopplet vara slakt. I de fall då risken är stor att din hund kommer kasta sig utåt eller när ni måste passera på en trång plats, använd kort koppel och distraktion av säkerhetsskäl.

Detta skapar en tryggare miljö för alla inblandade. Kom ihåg att alltid koppla din hund vid hundmöten för att undvika eventuella missförstånd eller oönskade situationer. Du vet precis hur bra koll du har på din hund, men det vet inte det mötande ekipaget.

Läs mer

Vill du fördjupa dig i ämnet hundmöten? Jag har skrivit en kandidatuppsats om detta där jag går igenom forskning och redovisar ett försök vi gjorde med SLUs beaglar. I uppsatsen finner du mer detaljerade strategier och vetenskapliga insikter om hur vi kan skapa bättre möten för våra fyrbenta vänner.

Utvärdering av två hanteringstekniker för hundmöten när hunden är kopplad

Genom att följa dessa tips kan vi tillsammans skapa en tryggare och mer positiv miljö för våra hundar och deras möten. Att visa hänsyn, belöna lugna beteenden och undvika stirrande är enkla men effektiva sätt att hjälpa varandra med hundmöten.

Gillade du det här inlägget?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev! I det får du exklusivt gratismaterial, information om nya kurser före alla andra och länkar till ny hundforskning.

Prenumerera på Nyhetbrevet

Dela jättegärna mitt inlägg i dina sociala kanaler för att sprida kunskapen. Tagga mig så jag kan tacka dig när du delar! Det är supervärdefullt för mig.

Behöver du hjälp med din hund? Sök hjälp av en person med gedigen utbildning. Du hittar sådana personer via Sveriges Hundföretagare och Sveriges Akademiska Etologer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait